An open house

By merging both public and private functionalities throughout the building makes it possible for the public to use parts of the building during both day and evening and ensures interactions between the employees in the office spaces and the daily public users of the building.

The building makes it possible for the visitors not only to enjoy the urban features such as the café, restaurant, the coffee roaster or Rooftop Lounge but also to be a part of the central meeting space – the heart of the building.

The Ground floor is designed as a roofed urban space with tactile materials such as tiles and wooden surfaces, to ensure the users perception of a both friendly and open house.

The welcoming feeling will be emphasized by the inviting interior that leads you further up in the building and unveils the beautiful view over Gellerup and Aarhus Bay in the Roof Top Lounge, standing at 24 meters above ground.

Along the open facade at ground level boxes of bricks are placed. The bricks, which are recycled, will provide tactile, small- scaled zones along the otherwise large scaled façades.

The “hovering” office structure above the open ground floor, will be glass and aluminum. The façade basically consist of a two layers structure. A basic ‘office façade’ with sill and large windows – all covered in glass. And a second layer constructed with big aluminum lamella or Briese Soleil. The second layer will be the prominent part and the one to express the actual architecture of the house. Colored in different tones of bronze the Lamellas will present an image of softly glowing boxes on the dark-toned backdrop of the glassed façade.

Centrally located in the urban space is a series of stacked and offset boxes that recreates the overall architecture. The movement of the sculpture upwards through the floors creates variations in levels and heights throughout the building and emphasizes the openness and interaction between employees and visitors.

DEMOCRATIC BUILDING

The architectural concept for the building emphasizes the intention of creating a Democratic building where all visitors will be encourages to use and enjoy the spatial possibilities within the building and the landscaping. A building that encourages interaction and further development, where the citizens of Aarhus can meet the Municipality in a new way and where visitors feel welcome to stay.